Zoveel batterijsystemen heeft Škoda al geproduceeerd voor de Volkswagen Groep.

Škoda heeft in zijn hoofdfabriek in Mladá Boleslav zijn miljoenste batterijsysteem geproduceerd. De Tsjechische autofabrikant bouwt sinds 2019 hoogvoltaccu’s, oorspronkelijk voor de Škoda Superb iV met de plug-in hybride aandrijflijn. Momenteel houdt het merk zich uitsluitend bezig met de productie van grotere accupakketten voor volledig elektrische modellen op het MEB-platform. Twee assemblagelijnen volstaan voor een gecombineerde dagelijkse productie van 1.500 systemen. Deze batterijen, met een capaciteit van 55 tot 91 kWh (nettocapaciteit 52 tot 86 kWh), worden gebruikt in de Škoda Enyaq en Elroq, maar ook door andere merken van de Volkswagen Groep, zoals Volkswagen, SEAT, CUPRA en Audi.

“Deze mijlpaal van één miljoen batterijsystemen getuigt van de nauwe samenwerking tussen de verschillende merken van de Volkswagen Groep”, verklaart Andreas Dick, Škoda Auto bestuurslid voor Productie en Logistiek. “Deze prestatie benadrukt ook onze toewijding met het oog op duurzame mobiliteit en onze bijdrage aan de transformatie van de industrie naar een groenere toekomst. Als volgende stap in dat proces zijn we inmiddels begonnen aan de bouw van een extra batterijfabriek in Mladá Boleslav.”

Van plug-in hybride tot volledig elektrisch.

Škoda produceert sinds september 2019 hoogvoltaccu’s, toen de onderneming startte met de assemblage van tractieaccu’s voor de Superb iV plug-in hybride. In mei 2022 begon de fabriek in Mladá Boleslav met de bouw van accusystemen voor volledig elektrische modellen op basis van het MEB-platform. Deze accupakketten worden gebruikt in de Škoda Enyaq en de nieuwe Škoda Elroq, evenals in modellen van Volkswagen, Audi, SEAT en CUPRA. Momenteel richt Škoda zich in Mladá Boleslav uitsluitend op de productie van batterijen voor MEB-systemen.

In 2023 zijn de faciliteiten in Mladá Boleslav uitgebreid met een tweede assemblagelijn, waardoor de totale dagelijkse productiecapaciteit is toegenomen tot 1.500 accusystemen. Per shift werken ongeveer 90 werknemers in een productiegebied van ongeveer 10.500 m². Daarnaast voeren 82 volautomatische robots taken uit, zoals het beheer van bijzonder zware onderdelen. Elke 60 seconden wordt er een accupakket geproduceerd. Aan het eind van de productielijn weegt elke batterij ongeveer 490 kilogram (82 kWh-versie).

De lithium-ion accu’s uit Mladá Boleslav hebben een modulair ontwerp, waardoor een breed scala aan hoogvoltaccu’s kan worden geproduceerd. De accupakketten bestaan uit 8 tot 13 modules met 16 tot 26 cellen, met een capaciteit van 55 tot 91 kWh (nettocapaciteit: 52 tot 86 kWh).

Unieke kwaliteitscontrole van Škoda.

Afgelopen juni opende Škoda een ultramoderne controle-unit om het kwaliteitscontroleproces van de uiteindelijk geassembleerde accupakketten te optimaliseren. Het unieke systeem maakt gebruik van computertomografie (CT), waarmee complexe inwendige details tot een grootte van slechts 4 micron (vierduizendste millimeter) kunnen worden vastgelegd. Deze technologie maakt zeer gedetailleerde beelden van interne batterijcomponenten mogelijk, waardoor potentiële onregelmatigheden in individuele onderdelen kunnen worden opgespoord, zonder het hele batterijsysteem te hoeven demonteren. Bovendien kan het systeem worden gebruikt om cellen te onderzoeken die al in gebruik zijn.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Alle prijzen vermeld in dit nieuwsbericht zijn, tenzij anders vermeld inclusief BTW en BPM, kosten rijklaarmaken, recyclingbijdrage en legeskosten. Zie voor verkoopinformatie volkswagen.nl.